Blog

001_User_Interface

HMI’ın açılımı nedir?

HMI, İngilizcedeki “Human Machine Interface” kelime grubunun baş harflerinden türetilmiştir. Türkçesi “İnsan Makine Arayüzü” anlamına gelmektedir.

HMI nedir?

İnsan Makine Arayüzü (HMI), bir kişiyi makineye, sisteme veya cihaza bağlayan bir kullanıcı arabirimi veya gösterge panosudur. HMI kullanıcının bir cihazla etkileşime girmesine izin veren herhangi bir ekrana teknik olarak uygulanabilirken, en çok endüstriyel proseslerde kullanılır.

HMI bu teknoloji için en yaygın terim olmasına rağmen, bazen Man Machine Interface (MMI), Operator Interface Terminal (OIT), Local Operator Interface (LOI) veya Operator Terminal (OT) olarak da adlandırılabilir.

HMI ne işe yarar?

Endüstriyel ortamlarda, HMI’lar aşağıdaki işlemleri yapmak için kullanılabilir:

  • Görsel olarak verileri görüntüleme
  • Üretim zamanını, trendleri ve etiketleri takip etme
  • Makine girişlerini ve çıkışlarını izleme

Evinizdeki sıcaklığı kontrol ederek iklimlendirme sisteminizle olan etkileşimini bir ekran üzerinde görebiliyorsanız benzer şekilde, bir tesis işletmecisi de bir endüstriyel su deposunun sıcaklığını kontrol etmek veya belirli bir pompanın durumunu görüntülemek için bir HMI kullanabilir.

HMI’lar, makinelerde yerleşik ekranlardan bilgisayar monitörlerine, tabletlere kadar çeşitli biçimlerde gelir. Ancak biçimlerinden bağımsız olarak amaçları mekanik performans ve ilerleme hakkında bilgi vermektir.

HMI nedirr

HMI nerelerde kullanılır?

HMI teknolojisi, hemen hemen tüm endüstriyel kuruluşlar ve çok sayıda başka şirket tarafından makineleri ile etkileşime geçmek ve endüstriyel süreçlerini optimize etmek için kullanılmaktadır.

HMI kullanan sektörler şunlardır:

  • Enerji
  • Yiyecek ve içecek
  • İmalat
  • Petrol ve gaz
  • Güç
  • Geri dönüşüm
  • Taşımacılık
  • Su ve atık su
  • Vs..

HMI’larla etkileşime giren en yaygın roller operatörler, sistem entegretörleri ve mühendislerdir, özellikle de sistem mühendisleri HMI’ları sürekli kontrol eder. HMI’lar, süreçleri incelemek ve izlemek, sorunları teşhis etmek ve verileri görselleştirmek için kullanan bu profesyoneller için temel kaynaklardır.

HMI’lar, kullanıcıların görüntüleyebileceği bilgileri almak ve görüntülemek için programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC’ler) ve giriş / çıkış sensörleriyle iletişim kurar. HMI ekranları makineleri kapatma veya üretim hızını arttırma gibi daha karmaşık işlemler gerçekleştirmek için de kullanılabilir.

HMI’lar, bir operatör için verileri sayısallaştırarak ve merkezileştirerek endüstriyel bir işlemi optimize etmek için kullanılır. Operatörler HMI’den yararlanarak grafikler, çizelgeler veya dijital gösterge panolarında görüntülenen önemli bilgileri görebilir, alarmları görüntüleyebilir ve yönetebilir ve SCADA sistemlerine tek bir konsoldan bağlanabilir. Böylece bilgi eksikliği veya insan hatası nedeniyle ortaya çıkan birçok masraflı sorunu azaltır.

HMI’ın avantajları

Bir HMI’ın en büyük avantajı, grafik arayüzün kullanıcı dostu olmasıdır. Grafiksel arayüz, kolay tanımlama sağlayan renk kodlaması içerir (örneğin: sorun için kırmızı). Resimler ve simgeler, okuma yazma bilmeme problemlerini kolaylaştırarak hızlı tanınmaya olanak sağlar. HMI, ürün imalat maliyetini düşürebilir, kar marjını artırabilir ve üretim maliyetlerini düşürebilir. HMI cihazları artık son derece yenilikçi ve daha önce hiç olmadığı kadar yüksek kapasiteye ve daha etkileşimli, ayrıntılı işlevlere sahiptirler. HMI’nin sunduğu bazı teknolojik avantajlar şunlardır: donanımı yazılıma dönüştürmek, fare ve klavyeye olan ihtiyacı ortadan kaldırmak ve bilgisayar / insan etkileşimi sağlamak.

HMI ve SCADA Arasındaki Fark Nedir?

SCADA ve HMI yakından ilişkilidir ve her ikisi de daha büyük bir endüstriyel kontrol sisteminin parçası oldukları için aynı bağlamda ifade edilir, ancak her biri farklı işlevsellik ve fırsatlar sunar. HMI’lar, kullanıcının endüstriyel bir süreci denetlemesine yardımcı olmak için görsel olarak bilgi aktarmaya odaklanırken, SCADA sistemleri veri toplama ve kontrol sisteminin çalışması için daha büyük bir kapasiteye sahiptir. SCADA sistemlerinin aksine, HMI’lar bilgi toplamaz ve kaydetmez veya veritabanlarına bağlanmaz. HMI, bir SCADA sisteminin parçası olarak yanında çalışan, etkili bir iletişim aracı sunar.

HMI Teknolojisinde Gelişen Trendler

Son yıllarda, değişen operasyonel ve iş ihtiyaçları HMI teknolojisinde ilginç gelişmelere neden olmuştur. Artık, daha geleneksel modellerle birlikte yüksek performanslı HMI’lar, dokunmatik ekranlar ve mobil cihazlar gibi gelişmiş HMI formları giderek yaygınlaşmaktadır. Bu modern arayüzler, ekipman etkileşimi ve analizi için daha fazla fırsat yaratmaktadır.

Operatörler ve kullanıcılar, hızlı ve etkili etkileşimi sağlayan HMI tasarımının bir yöntemi olan yüksek performanslı HMI’a doğru giderek daha fazla yönelmektedir. Arayüzdeki en gerekli veya kritik göstergelere dikkat çekerek, bu tasarım tekniği izleyicinin problemleri daha verimli görmesine ve cevap vermesine ve daha iyi bilgilendirilmiş kararlar almasına yardımcı olur.

Dokunmatik ekranlar ve mobil HMI, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla ortaya çıkan iki teknolojik gelişme örneğidir. Düğmeler ve anahtarlar yerine, modernleştirilmiş HMI’lar operatörlerin kontrollere erişmek için fiziksel ekrana dokunmalarını sağlar. Dokunmatik ekranlar, web tabanlı HMI / SCADA veya bir uygulama aracılığıyla dağıtılan mobil HMI ile kullanıldığında özellikle önemlidir. Mobil HMI, operatörlere HMI bilgisine anında erişim ve uzaktan izleme dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar.

Mobil dostu uzaktan izleme, operatörler ve yöneticiler için aynı şekilde daha fazla esneklik ve erişilebilirlik sağlar. Bu özellik sayesinde, tesis dışı bir kontrol sistemi mühendisi, taşınabilir bir cihazdaki bir deponun sıcaklığını kontrol edebilir ve çalışma saatlerinden sonra yerinde denetim ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Günümüzde tesisinizin kilometrelerce uzağındayken bile fabrikadaki bir işlemi kontrol etmek sıra dışı bir şey değildir.

Gelecekte daha fazla kullanılmak üzere mühendisler üretim işlevlerini görselleştirmek için artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) uygulamalarının yollarını araştırıyorlar. Veriler üretimde giderek daha önemli bir rol üstlendiğinden, HMI için gelecek çok parlak görünüyor.

Open chat
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?